Tűzriadó tervezése

A tűzesetek kialakulásának megelőzése az egyik legfontosabb teendőnk, kötelességünk. De mi a teendő, ha a leggondosabb óvintézkedések ellenére is tűz keletkezik? Mit tegyünk, kit hívjunk, merre meneküljünk?

E létfontosságú kérdésekre ad választ a – speciálisan az adott épületre, épületrészre vonatkozó – tűzriadó terv, melynek az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • a tűzjelzés módját;
  • a tűzoltóság, valamint az épületrészben, épületben, szabadtéren tartózkodó veszélyeztetett személyek riasztási rendjét, az épület, szabadtér elhagyásának módját;
  • tűz esetén a munkavállalók szükséges tennivalóit (tűzvédelmi berendezés kezelése, tűzoltás és mentés, rendfenntartás, technológiai folyamat leállítása, áramtalanítás stb.);
  • a főbb veszélyforrások megnevezését;
  • a létesítmény helyszínrajzát, az épület, épületrész szintenkénti alaprajzait a tűzvédelmi szempontból fontos berendezések (eszközök), központi elzárók (kapcsolók), a vízszerzési helyek és az egyéb oltóanyagtároló helyek, a veszélyforrások, a kiürítési útvonalak és a bizonyos esetekben a helyiségek megengedett maximális befogadóképességének megjelölésével.

A fentieket természetesen nem elég csak leírni és kiadni, ezeket a létfontosságú információkat minden munkavállalónak ismernie kell. Ne érje váratlanul egy tűzeset! A megelőzés és a felkészülés a legjobb megoldás!